Tarta bananowa z krem śmietanowym

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 1 szklanka mąki
  • - 125 g masła
  • - 1/3 szklanki cukru
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bananowa:

  • - 6 dojrzałych bananów
  • - 400 g jogurtu kokosowego
  • - 3 budynie waniliowe

Krem śmietankowy:

  • - 300 ml śmietany kremówki Łaciata 36%
  • - 1,5 łyżki cukru pudru
  • - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto połączyć w misce i wyrobić kruche ciasto - rozetrzeć mąkę z proszkiem, masłem i cukrem, aż do momentu uzyskania sypkiej struktury, dodać jajko i zagnieść. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć warstwą ciasta. Podpiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



Krok 2

Banany obrać i zmiksować na gładką masę, dodać jogurt i budynie. Masę odstawić do lodówki na około 10 minut. Następnie wlać masę na przestudzony spód. Piec przez 45 minut w temperaturze 185 stopni. W międzyczasie przygotować krem śmietankowy.



Krok 3

300 ml schłodzonej śmietany zmiksować stopniowo dorzucając cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto wyłożyć z piekarnika i przestudzić. Na schłodzone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, podawać schłodzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.