Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj zimne masło i szczyptę soli. Ugniataj ręką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odłóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj okrągły placek na grubość ok. 0,5 cm. Przełóż ciasto do formy.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wsyp obciążenie np. ziarna fasoli.
Włóż do piekarnika na funkcję termoobiegu, temperatura 160-170°C. Piecz przez 5-6 minut, a następnie wyjmij ciasto z piekarnika.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obranego bakłażana pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i krótko podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj bakłażana. Przypraw solą, tymiankiem i oregano, cały czas powoli podsmażaj.
Do miski wbij jajka i wymieszaj je za pomocą widelca. Dodaj serek i wymieszaj go rózgą na gładką masę. Dodaj śmietanę, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj mleko. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wrzuć starty ser i znów wymieszaj.
Na kruche ciasto wyłóż warzywa i zalej masą.
Pomidora pokrój w kostkę (bez skóry i pestek) i wrzuć na wierzch Quiche. Dopraw posiekaną bazylią.
Włóż do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180°C. Piecz przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz