Quiche z warzywami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g śmietany Łaciata 12%
  • 60 g sera Gouda Mlekpol
  • 100 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 80 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • ½ bakłażana
  • ½ cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj zimne masło i szczyptę soli. Ugniataj ręką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odłóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj okrągły placek na grubość ok. 0,5 cm. Przełóż ciasto do formy.

Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wsyp obciążenie np. ziarna fasoli.

Włóż do piekarnika na funkcję termoobiegu, temperatura 160-170°C. Piecz przez 5-6 minut, a następnie wyjmij ciasto z piekarnika.



Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obranego bakłażana pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i krótko podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj bakłażana. Przypraw solą, tymiankiem i oregano, cały czas powoli podsmażaj.



Krok 3

Do miski wbij jajka i wymieszaj je za pomocą widelca. Dodaj serek i wymieszaj go rózgą na gładką masę. Dodaj śmietanę, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj mleko. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wrzuć starty ser i znów wymieszaj.



Krok 4

Na kruche ciasto wyłóż warzywa i zalej masą.

Pomidora pokrój w kostkę (bez skóry i pestek) i wrzuć na wierzch Quiche. Dopraw posiekaną bazylią.

Włóż do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180°C. Piecz przez ok. 25-30 minut.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.