Tarta flambée (flammkuchen) to tradycyjne danie kuchni alzackiej. Wyglądem przypomina nieco pizzę, jednak do jej użycia zazwyczaj nie używa się drożdży, a rolę sosu pełni śmietana. Tarta jest pożywna i treściwa, świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem w misce, a następnie zagnieść. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek.
Cebulę pokroić na bardzo cienkie plastry. Boczek pokroić w słupki.
Śmietanę przełożyć do miseczki. Posolić i popieprzyć do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 250°C.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka delikatnie wysmarować oliwą. Ostrożnie położyć placek.
Na placku rozsmarować śmietanę, zostawiając wolne brzegi. Posypać rozdzielonymi krążkami cebuli i boczkiem.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut do zarumienia brzegów, cebuli i boczku. Przed podaniem opcjonalnie posypać szczypiorkiem.
Dodaj komentarz