Tarta flambee z boczkiem i cebulą

Tarta flambée (flammkuchen) to tradycyjne danie kuchni alzackiej. Wyglądem przypomina nieco pizzę, jednak do jej użycia zazwyczaj nie używa się drożdży, a rolę sosu pełni śmietana. Tarta jest pożywna i treściwa, świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 70 ml letniej wody,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany 18% Łaciata,
  • - 150 g wędzonego boczku,
  • - 1 duża cebula,
  • - sól i pieprz

Opcjonalnie:

  • - posiekany szczypiorek do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem w misce, a następnie zagnieść. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek.



Krok 2

Cebulę pokroić na bardzo cienkie plastry. Boczek pokroić w słupki.



Krok 3

Śmietanę przełożyć do miseczki. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 250°C.



Krok 5

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka delikatnie wysmarować oliwą. Ostrożnie położyć placek.



Krok 6

Na placku rozsmarować śmietanę, zostawiając wolne brzegi. Posypać rozdzielonymi krążkami cebuli i boczkiem.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut do zarumienia brzegów, cebuli i boczku. Przed podaniem opcjonalnie posypać szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.