Prosta w przygotowaniu tarta owocowa, która zachwyci domowników. Z moreli warto przygotowywać desery, gdyż są pyszne, a sezon na nie trwa bardzo krótko.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Do mąki dodajemy posiekane masło. Następnie dodajemy cukier i żółtko jajka. Białko odstawiamy na bok. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Zostawiamy kilka pustych centymetrów przy krawędziach i środek posypujemy cukrem.
Morele myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy je na środku tarty na posypce cukrowej.
Brzegi tarty zawijamy na owoce i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu dekorujemy listkami mięty.
Dodaj komentarz