Rustykalna tarta morelowa

Prosta w przygotowaniu tarta owocowa, która zachwyci domowników. Z moreli warto przygotowywać desery, gdyż są pyszne, a sezon na nie trwa bardzo krótko.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • ok 500 g moreli, wypestkowanych
  • 100 g brązowego cukru
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Do mąki dodajemy posiekane masło. Następnie dodajemy cukier i żółtko jajka. Białko odstawiamy na bok. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Zostawiamy kilka pustych centymetrów przy krawędziach i środek posypujemy cukrem.



Krok 3

Morele myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy je na środku tarty na posypce cukrowej.
Brzegi tarty zawijamy na owoce i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.



Krok 4

Po upieczeniu dekorujemy listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.