Tarta makowa z budyniowa pianką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 gram masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę makową:
  • 500 gram gotowej masy makowej
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Składniki na budyniową piankę:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy w proszku ( na 0,5 l )
  • blaszka na tartę o średnicy 22 cm

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę. Podpiekamy spód w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut.



Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy masę makową: wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Masę makową przekładamy na podopieczny spód i pieczemy kolejne 15 minut.



Krok 3

W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę: białka ubijamy z solą na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę miksujemy i dosypujemy budyń w proszku. Miksujemy do połączenia się składników. Na podpieczoną tartę wykładamy piankę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.