Tarta panna cotta z truskawkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła Mazurski Smak

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka mleka Mazurski Smak
  • 3/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g świeżych truskawek do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowanie:

Masło i czekoladę razem rozpuścić. Zmielić herbatniki, zmieszać z kakao i dodać do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji i ułożyć na formie do tarty o średnicy ok. 23 cm, dociskając masę do dna i boków, a następnie wkładamy do lodówki. Do żelatyny wlać pół szklanki mleka i zostawić do napęcznienia. Resztę mleka wraz ze śmietanką, cukrem i cukrem wanilinowym wrzucić do rondelka i grzać, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia i poczekać około 5 minut, po czym dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić, aby ostygło i włożyć do lodówki aż nieco stężeje. Wyłożyć nadzienie na ciasto z herbatników, po czym przykryć folią i odstawić na kilka godzin aż wystygnie. Ułożyć truskawki pozbawione szypułek na wierzchu tarty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.