Masło i czekoladę razem rozpuścić. Zmielić herbatniki, zmieszać z kakao i dodać do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji i ułożyć na formie do tarty o średnicy ok. 23 cm, dociskając masę do dna i boków, a następnie wkładamy do lodówki. Do żelatyny wlać pół szklanki mleka i zostawić do napęcznienia. Resztę mleka wraz ze śmietanką, cukrem i cukrem wanilinowym wrzucić do rondelka i grzać, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia i poczekać około 5 minut, po czym dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić, aby ostygło i włożyć do lodówki aż nieco stężeje. Wyłożyć nadzienie na ciasto z herbatników, po czym przykryć folią i odstawić na kilka godzin aż wystygnie. Ułożyć truskawki pozbawione szypułek na wierzchu tarty.
Dodaj komentarz