Zupa z patisonów

Zupa z patisonów to niezbyt popularne danie. Warto je jednak wypróbować, chociażby ze względu na wyśmienity smak, jaki nadają zupie patisony. Zupa do wykorzystania na niedzielny obiadowy stół.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 patisony
  • - 1 marchewka
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Patisony kroimy na połówki i usuwamy pestki. Ze ścianek dokładnie zeskrobujemy miąższ, który umieszczamy na patelni z roztopionym masłem.



Krok 2

Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa dodajemy na patelnię, następnie podsmażamy przez ok. 7 minut.



Krok 3

Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka, który zalewamy wodą i lekko solimy, następnie gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną.



Krok 4 

Czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy, dodajemy pozostałe przyprawy i całość dokładnie miksujemy. Ozdabiamy kleksem śmietanki Łaciatej i natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.