Zupa z patisonów to niezbyt popularne danie. Warto je jednak wypróbować, chociażby ze względu na wyśmienity smak, jaki nadają zupie patisony. Zupa do wykorzystania na niedzielny obiadowy stół.
Danie: Zupy
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Patisony kroimy na połówki i usuwamy pestki. Ze ścianek dokładnie zeskrobujemy miąższ, który umieszczamy na patelni z roztopionym masłem.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa dodajemy na patelnię, następnie podsmażamy przez ok. 7 minut.
Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka, który zalewamy wodą i lekko solimy, następnie gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną.
Czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy, dodajemy pozostałe przyprawy i całość dokładnie miksujemy. Ozdabiamy kleksem śmietanki Łaciatej i natką pietruszki.
Dodaj komentarz