Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto połączyć. Ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć nim formę na tartę (dno i boki). Papier odkleić, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni. Piec przez 15–20 minut, na złoty kolor.
Przygotowanie kremu cytrynowego: ubić schłodzoną śmietankę Łaciatą. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do garnka, dodać skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i ostudzić. Dodać ubitą pianę z białek z cukrem i żółtka. Wymieszać.
Masę wylać na upieczone ciasto. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Udekorować truskawkami.
jeść schłodzone
Dodaj komentarz