Klasyka kuchni włoskiej – kurczak w stylu cacciatore w prostym wydaniu, przepięknie pachnący rozmarynem. Pyszny, aromatyczny i pięknie wyglądający. Nadaje się na romantyczną kolację we dwoje lub kolację ze znajomymi.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Ćwiartki z kurczaka myjemy, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz.
Na patelnię dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, startą na grubych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę bez pestek, po czym wszystko razem dusimy.
Dodajemy pomidory z puszki, podsmażonego kurczaka, cukier, ocet i czerwone wino. Dusimy wszystko razem ok. 35 minut. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Dodaj komentarz