Nogi z kurczaka w czerwonym sosie

Klasyka kuchni włoskiej – kurczak w stylu cacciatore w prostym wydaniu, przepięknie pachnący rozmarynem. Pyszny, aromatyczny i pięknie wyglądający. Nadaje się na romantyczną kolację we dwoje lub kolację ze znajomymi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka myjemy, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz.



Krok 2

Na patelnię dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, startą na grubych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę bez pestek, po czym wszystko razem dusimy.



Krok 3

Dodajemy pomidory z puszki, podsmażonego kurczaka, cukier, ocet i czerwone wino. Dusimy wszystko razem ok. 35 minut. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dusimy jeszcze przez 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.