Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj ją, aż będzie szklista. Do dużej miski dodaj twaróg i rozgnieć go dokładnie widelcem. Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj je do twarogu. Wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
Masę dopraw ziołami kuchni polskiej. Dodaj bułkę tartą i usmażoną wcześniej cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i włóż je do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Przygotuj zasmażkę. Masło rozpuść w rondelku, a gdy w pełni się roztopi dodaj masło i energicznie wymieszaj. Mieszaj, aż do powstania gładkiej masy, bez grudek.
Przygotuj sos. W rondelku podgrzej mleko. Do ciepłego już mleka dodaj zasmażkę. Wymieszaj i podgrzewaj, aż do momentu zagęszczenia się sosu. Zdejmij z ognia. Dodaj musztardę kremską i dopraw solą.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Schłodzone kotlety obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż. W trakcie smażenia dopraw kotlety mielonym czarnym pieprzem. Kotlety smaż z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Kotlety podawaj z sałatką z kiełków i pomidorków koktajlowych oraz z sosem musztardowym. Smacznego!
Dodaj komentarz