Knedle z marcepanem i morelami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • ¾ szkl. mąki
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 7 moreli
  • Marcepan

Posypka :

  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 3 łyżki migdałów tartych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.



Krok 2

Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować.



Krok 3

Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki. Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę.



Krok 4

Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie około 2-3 minut od wypłynięcia. Wybierać łyżką cedzakową na talerze.



Krok 5

Przygotowujemy posypkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić. Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.