Tarta z dynią i fetą

Prosta w przygotowaniu tarta z dynią i serem feta. Idealnie sprawdzi się jako jesienny obiad. Warto wykorzystać ten przepis w sezonie jesiennym.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g obranej dyni
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kostka sera feta
  • kilka gałązek tymianku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.



Krok 2

Dynię kroimy w kostkę. Układamy kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.



Krok 3

Ser feta kroimy w kostkę. Ciasto francuskie rozkładamy. Zawijamy lekko brzegi.



Krok 4

Upieczoną dynię przekładamy do miski. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Do dyni dodajemy tymianek i odrobinę masła oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy składniki i wykładamy na ciasto.



Krok 5

Wkładamy tarte do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu dekorujemy tymiankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.