Tarta z groszkiem, fasolką i ricottą

Smaczna i sycąca tarta z groszkiem i fasolką. Idealny przepis na lato. Łatwe w przygotowaniu danie, które zasmakuje domownikom. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼-½ szklanki wody (zimnej)
  • 1 łyżeczka soli
  • Masło Łaciate do posmarowania formy

Farsz:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 średnia cebula
  • 225 g mrożonego groszku
  • Ok. 100 g zielonej fasolki
  • 120 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki Łaciatej 12%
  • 125 g ricotty

Dodatkowo:

  • 50 g grochu suchego
  • Szczypta soli i pieprzu ok ¼ łyżeczki
  • Szczypior do dekoracji (od dymki)

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy olej, aby były grudki. Dodajemy wodę (na początek ¼ szklanki) i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej wody, aby uformować kulę.



Krok 2

Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty lekko smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia obciążonym grochem. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy groszek i smażymy przez 1-2 minut. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.



Krok 4

Po upłynięciu 15 minut w piekarniku, zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i jeszcze pieczemy przez około 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto. W piekarniku zwiększamy temperaturę do 190 stopni C.



Krok 5

Zagotowujemy wodę w garnku z solą. Fasolę oczyszczamy i gotujemy al dente. Następnie kroimy fasolę na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Groszek z cebulą wykładamy na spód tarty, dodajemy fasolkę i posypujemy startym serem.



Krok 6

W misce mieszamy jajka, śmietankę Łaciatą, ricottę sól oraz pieprz. Masę przekładamy na tarte. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut. Po upieczeniu ozdabiamy szczypiorem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.