Smaczna i sycąca tarta z groszkiem i fasolką. Idealny przepis na lato. Łatwe w przygotowaniu danie, które zasmakuje domownikom. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy olej, aby były grudki. Dodajemy wodę (na początek ¼ szklanki) i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej wody, aby uformować kulę.
Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty lekko smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia obciążonym grochem. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy groszek i smażymy przez 1-2 minut. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Po upłynięciu 15 minut w piekarniku, zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i jeszcze pieczemy przez około 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto. W piekarniku zwiększamy temperaturę do 190 stopni C.
Zagotowujemy wodę w garnku z solą. Fasolę oczyszczamy i gotujemy al dente. Następnie kroimy fasolę na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Groszek z cebulą wykładamy na spód tarty, dodajemy fasolkę i posypujemy startym serem.
W misce mieszamy jajka, śmietankę Łaciatą, ricottę sól oraz pieprz. Masę przekładamy na tarte. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut. Po upieczeniu ozdabiamy szczypiorem.
Dodaj komentarz