Homary możemy podawać w całości jako gotowane, pieczone, duszone, smażone, grillowane czy parowane. Mięso homara wykorzystywane jest jako dodatek do sałatek, sosów, dań z ryżu, zup rybnych i zapiekanek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy posiekana cebule i czosnek. Smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawiamy do smaku, sola, pieprzem i oregano. Dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy połowę makaronu i mieszamy całość. Pozostała część makaronu mieszamy z mięsem homara.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy farsz z makaronu i sosu pomidorowego. Następnie wsypujemy pozostałą część makaronu z homarem. Posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy 20 minut.
Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy startym parmezanem i odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Dodaj komentarz