Zapiekanka z homarem

Homary możemy podawać w całości jako gotowane, pieczone, duszone, smażone, grillowane czy parowane. Mięso homara wykorzystywane jest jako dodatek do sałatek, sosów, dań z ryżu, zup rybnych i zapiekanek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 250 g ugotowanego mięsa z homara
  • 150 g żółtego sera
  • 50 g parmezanu
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200°C.



Krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy posiekana cebule i czosnek. Smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawiamy do smaku, sola, pieprzem i oregano. Dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy połowę makaronu i mieszamy całość. Pozostała część makaronu mieszamy z mięsem homara.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy farsz z makaronu i sosu pomidorowego. Następnie wsypujemy pozostałą część makaronu z homarem. Posypujemy startym żółtym serem.



Krok 4

Pieczemy 20 minut.



Krok 5

Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy startym parmezanem i odrobiną posiekanej natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.