Wyśmienita tarta z delikatnym kremem na bazie serka ricotta, świeżymi morelami i płatkami migdałowymi. Bardzo prosta w wykonaniu. Warta wypróbowania w trwającym jeszcze sezonie na morele. Kto wie, może okaże się Twoim ulubionym ciastem?
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Masło pociąć na mniejsze kawałki. Mąkę wysypać na stolnicę. W środku zrobić wgłębienie i umieścić w nim masło, cukier, jajko, sól i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Dno nakłuć widelcem. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, wysypać obciążenie (np. groch, fasola) i wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Obniżyć temperaturę do 180°C.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Ricottę zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Morele umyć i osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę.
Na podpieczony spód wylać masę z ricotty. Ułożyć połówki moreli, skórką do góry. Całość posypać migdałami. Tartę wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut, do ścięcia się masy. Jeśli tarta będzie się zbyt mocno przypiekać z góry, należy przykryć ją folią aluminiową.
Dodaj komentarz