Jest to idealny przepis na obiad dla miłośników leśnych grzybów. Warto przygotować taką tarte i wykorzystać czas w roku, kiedy możemy bez problemu dostać świeże grzyby.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicę sypiemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (bez wody). Masło siekamy nożem na drobne kawałki. Zagniatamy ciasto dosyć szybko, dodajemy po łyżce zimnej wody tak, aby składniki się połączyły. Formujemy kulę i zawijamy ją folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy grzyby, aż woda odparuje. Czosnek i cebulkę siekamy i dodajemy do grzybów. Chwilę smażymy, aby cebula zmiękła.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy lekko masłem i wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy ciasto do lodówki do czasu, aż piekarnik się nie nagrzeje. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem albo ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez około 6-10 minut. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.
W misce mieszamy jajka i śmietankę Łaciatą. Dodajemy parmezan, sól i pieprz. Roztrzepujemy wszystko bardzo dokładnie. Dodajemy na sam koniec grzyby. Masę wylewamy na upieczony spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
aga-30
Opublikowany: 2018-02-02 07:46:00
Wygląda wybornie
Odpowiedz