Tarta z leśnymi grzybami

Jest to idealny przepis na obiad dla miłośników leśnych grzybów. Warto przygotować taką tarte i wykorzystać czas w roku, kiedy możemy bez problemu dostać świeże grzyby.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła Łaciate
  • Płaska łyżeczka soli
  • Kilka łyżek lodowatej wody

Nadzienie:

  • 100 g podgrzybków
  • 100 g borowików
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 60 g utartego parmezanu
  • Ok. ½ łyżeczki soli i pieprzu lub do smaku

Dodatkowo:

  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicę sypiemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (bez wody). Masło siekamy nożem na drobne kawałki. Zagniatamy ciasto dosyć szybko, dodajemy po łyżce zimnej wody tak, aby składniki się połączyły. Formujemy kulę i zawijamy ją folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.



Krok 2

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy grzyby, aż woda odparuje. Czosnek i cebulkę siekamy i dodajemy do grzybów. Chwilę smażymy, aby cebula zmiękła.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy lekko masłem i wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy ciasto do lodówki do czasu, aż piekarnik się nie nagrzeje. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem albo ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez około 6-10 minut. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.



Krok 4

W misce mieszamy jajka i śmietankę Łaciatą. Dodajemy parmezan, sól i pieprz. Roztrzepujemy wszystko bardzo dokładnie. Dodajemy na sam koniec grzyby. Masę wylewamy na upieczony spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Dekorujemy listkami natki pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

aga-30

Opublikowany: 2018-02-02 07:46:00

Wygląda wybornie

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.