Słodkie, soczyste, pachnące pomarańcze w połączeniu z ostrym chili i ostrą papryką. Idealne zestawienie smaków – w sam raz jako marynata do drobiowego mięsa. W tej wersji prezentujemy ją z nogami z kurczaka.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowujemy marynatę. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy, z 3 wyciskamy sok. Jedną pomarańczę kroimy w plasterki. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól i pieprz.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie przekładamy kurczaka do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (razem z pozostałą marynatą), dodajemy pokrojone w plasterki pomarańcze i całość pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 15:44:00
Fajny pomysł, mięsko na pewno bardzo smaczne:)
Odpowiedz