Nogi z kurczaka w pikantnym sosie pomarańczowym

Słodkie, soczyste, pachnące pomarańcze w połączeniu z ostrym chili i ostrą papryką. Idealne zestawienie smaków – w sam raz jako marynata do drobiowego mięsa. W tej wersji prezentujemy ją z nogami z kurczaka.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy, z 3 wyciskamy sok. Jedną pomarańczę kroimy w plasterki. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól i pieprz.



Krok 2

Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka i odstawiamy na 15 minut.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy kurczaka do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (razem z pozostałą marynatą), dodajemy pokrojone w plasterki pomarańcze i całość pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 15:44:00

Fajny pomysł, mięsko na pewno bardzo smaczne:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.