Pyszne gołąbki z dodatkiem grzybów i kaszy jaglanej.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Z główki kapusty wycinany nożem głąb. Pozostałą część kapusty wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż liście trochę zmiękną i zaczną odchodzić od główki. Liście kolejno wyciągamy z garnka, ścinamy wystające nerwy i układamy na odwróconym talerzu.
Gotujemy kaszę jaglaną, odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Obieramy czosnek i cebulę, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy również grzyby i całość podsmażamy razem ok. 5 minut. Łączymy ze sobą mięso, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa mielonego.
Liście kapusty napełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dno wysokiego, dużego garnka układamy liście kapusty, a na tych liściach ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą, dodajemy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę masła. Dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny. Gołąbki najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków, na przykład z puree z pietruszką lub puree z młodych ziemniaków z pietruszkowym pesto.
Dodaj komentarz