Tarta z marakują

Pyszna egzotyczna tarta z marakują. To pomysł na oryginalny deser na każdą okoliczność. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego koniecznie musisz go przygotować.

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 250 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 4 marakuje

Dodatkowo:

  • 60 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier oraz pokrojone masło. Składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kolę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Tarte przykrywamy folią aluminiową obciążoną grochem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie folię ściągamy i pieczemy dalej przez 5-10 minut.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier. Dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy, aż masy się połączą. Krem wstawiamy do lodówki.



Krok 4

Upieczony spód tarty wyjmujemy i studzimy. Gdy się przestudzi to wykładamy na spód krem. Dekorujemy gotową tarte miąższem z marakui.



Wskazówki

Śmietanka, aby się ubiła musi być schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.