Pyszna egzotyczna tarta z marakują. To pomysł na oryginalny deser na każdą okoliczność. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego koniecznie musisz go przygotować.
Danie: Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier oraz pokrojone masło. Składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kolę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Tarte przykrywamy folią aluminiową obciążoną grochem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie folię ściągamy i pieczemy dalej przez 5-10 minut.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier. Dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy, aż masy się połączą. Krem wstawiamy do lodówki.
Upieczony spód tarty wyjmujemy i studzimy. Gdy się przestudzi to wykładamy na spód krem. Dekorujemy gotową tarte miąższem z marakui.
Śmietanka, aby się ubiła musi być schłodzona.
Dodaj komentarz