Tarta z panna cottą i malinami

Przepyszna tarta na kruchym spodzie wypełniona panna cottą i malinami. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. Idealnie sprawdzi się na letnie imprezy, a goście z pewnością będą pytać o przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 240 g mąki pszennej,
  • - 180 g zimnego masła Łaciate,
  • - 70 g cukru pudru,
  • - 1 jajko,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Panna cotta:

  • - 125 ml śmietanka Rolmlecz 36%,
  • - 375 ml mleko Łaciate 3,2%,
  • - 1/3 szklanki cukru,
  • - 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • - 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • - 500 g malin,
  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Laskę wanilii rozciąć i nożem wyciągnąć ziarenka.



Krok 3

Laskę wanilii i ziarenka wymieszać w garnku razem ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Zagotować. Odstawić z ognia i dodać żelatynę, dokładnie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Co jakiś czas zamieszać.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Następnie wylepić nim tortownicę o średnicy 25 cm (obręcz wylepić do około połowy wysokości). Ponakłuwać dno. Na cieście położyć arkusz papieru do pieczenia i wsypać obciążniki (np. fasolę lub groch).



Krok 6

Wstawić spód do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec 10 minut.



Krok 7

Wyjąć spód z piekarnika i ostudzić. Gdy będzie już zimny, wylać na niego panna cottę.



Krok 8

Odstawić do lodówki do stężenia. Po około 2h wyłożyć tartę malinami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Wskazówki

Tartę można przygotować również z jeżynami lub truskawkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.