Tarta z panna cottą i malinami

Przepyszna tarta na kruchym spodzie wypełniona panna cottą i malinami. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. Idealnie sprawdzi się na imprezach, a goście z pewnością będą pytać o przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 240 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła Łaciate
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Panna cotta:

  • 125 ml śmietanki UHT Rolmlecz 36%
  • 375 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • 500 g malin
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki masło i ucieraj palcami, aż do powstania kruszonki. Dodaj jajko i zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Laskę wanilii rozetnij i nożem wyjmij ziarenka.



Krok 3

Laskę wanilii i ziarenka wymieszaj w garnku razem ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Zagotuj. Odstaw z ognia i dodaj żelatynę, dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj. Wyjmij laskę wanilii.



Krok 4

Piekarnik nagrzej do 200⁰C.



Krok 5

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Następnie wylep nim tortownicę o średnicy 25 cm (obręcz wylep do połowy wysokości). Ponakłuwaj dno. Na cieście połóż arkusz papieru do pieczenia i wsyp obciążniki (np. fasolę lub groch).



Krok 6

Wstaw spód do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie usuń obciążenie i piecz 10 minut.



Krok 7

Wyjmij spód z piekarnika i ostudź. Gdy będzie już zimny, wylej na niego panna cottę.



Krok 8

Odstaw ciasto do lodówki do stężenia. Po około 2h wyłóż tartę malinami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!



Wskazówki

Tartę można przygotować również z jeżynami lub truskawkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.