Przepyszna tarta na kruchym spodzie wypełniona panna cottą i malinami. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. Idealnie sprawdzi się na letnie imprezy, a goście z pewnością będą pytać o przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
W misce wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Laskę wanilii rozciąć i nożem wyciągnąć ziarenka.
Laskę wanilii i ziarenka wymieszać w garnku razem ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Zagotować. Odstawić z ognia i dodać żelatynę, dokładnie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Co jakiś czas zamieszać.
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Następnie wylepić nim tortownicę o średnicy 25 cm (obręcz wylepić do około połowy wysokości). Ponakłuwać dno. Na cieście położyć arkusz papieru do pieczenia i wsypać obciążniki (np. fasolę lub groch).
Wstawić spód do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec 10 minut.
Wyjąć spód z piekarnika i ostudzić. Gdy będzie już zimny, wylać na niego panna cottę.
Odstawić do lodówki do stężenia. Po około 2h wyłożyć tartę malinami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Tartę można przygotować również z jeżynami lub truskawkami.
Dodaj komentarz