Nietypowe drobiowe kotlety mielone, we wnętrzu których znajdziemy ryż i kapustę. Można powiedzieć, że jest to wariacja na temat gołąbków. Świetnie smakują solo, ale warto wypróbować je w zestawie z ziemniakami i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie.
Kapustę poszatkować. W garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i zblanszować.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na łyżce oleju. Czosnek posiekać.
W misce wymieszać mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Posolić i popieprzyć. Uformować kotlety.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Na talerz wysypać trochę bułki tartej. Obtaczać kotlety w bułce, kłaść na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj komentarz