Ryż gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10-15 min.
Kapustę poszatkuj. W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody dodaj kapustę i gotuj przez ok. 2-3 min. Następnie przełóż kapustę na sitko i przelej ją zimną wodą.
Cebulę pokrój w kosteczkę. Patelnię z łyżką oleju rozgrzej. Zeszklij na niej cebulę. Czosnek posiekaj.
W misce wyrób na zwartą masę: mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Posól i popieprz. Z masy uformuj kotlety.
Na dużej patelni rozgrzej olej.
Na talerz wysyp trochę bułki tartej. Kotlety obtaczaj kolejno w bułce, a następnie kładź je na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu kładąc je na talerzu z ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Dodaj komentarz