Kotlety z mięsa mielonego z ryżem i kapustą

Nietypowe drobiowe kotlety mielone, we wnętrzu których znajdziemy ryż i kapustę. Można powiedzieć, że jest to wariacja na temat gołąbków. Świetnie smakują solo, ale warto wypróbować je w zestawie z ziemniakami i surówką.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g mielonego mięsa drobiowego,
  • - 100 g kapusty,
  • - 50 g ryżu,
  • - 1 cebula,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 1 jajko,
  • - sól i pieprz,
  • - 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie.



Krok 2

Kapustę poszatkować. W garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i zblanszować.



Krok 3

Cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na łyżce oleju. Czosnek posiekać.



Krok 4

W misce wymieszać mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Posolić i popieprzyć. Uformować kotlety.



Krok 5

Na dużej patelni rozgrzać olej.



Krok 6

Na talerz wysypać trochę bułki tartej. Obtaczać kotlety w bułce, kłaść na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.