Słodko-kwaśne żeberka wieprzowe

Słodko-kwaśne żeberka to potrawa, którą możemy bez obaw zaserwować gościom podczas imprezy. Zawsze się udają, rewelacyjnie pachną i świetnie smakują.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna (otarta skórka + sok)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i odstawiamy.



Krok 2

Żeberka solimy, myjemy i wrzucamy na wrzątek, gdzie gotujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 30 minut. Następnie odcedzamy i studzimy.



Krok 3

Żeberka nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy na 2 godziny.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę (na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywkę).



Wskazówki

Można podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.