Tarta z serem i jagodami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szk,
  • masło Łaciate 1/2 kostki,
  • cukier puder 1/3 szk,
  • żółtka 2 szt,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Masa serowa:

  • ser na sernik 1/2 kg,
  • cukier puder 6 łyżek,
  • jajka 2 szt,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,

Ponadto:

  • jagody 1 szk,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • cukier puder do posypania,

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka oraz cukier puder i zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić. Ciasta rozwałkować, ułożyć w formie i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.



Krok 2

Ser zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz mąką. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Na podpieczoną tartę wyłożyć masę serową.



Krok 3

Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką. Ułożyć na masie serowej. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.



Krok 4

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.