Udka pieczone

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 5 podudzi ( 600g ),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli cebulowej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 3/4 łyżeczki pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • rękaw do pieczenia mięsa,
  • Na sos:
  • 1/4 szklanki wody,
  • 8 łyżek śmietanki 30% Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Udka myjemy i osuszamy, wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy razem z udkami do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Następnie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Udka razem z sosem przekładamy do garnka i dolewamy wodę i śmietankę, zagotowujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.