Zimowa sałatka z komosą ryżową

Pyszna sałatka, którą można jeść przez cały rok.

Lubisz szybkie i zdrowe przepisy? Zobacz co jeszcze dla Ciebie mamy: kotlety serowe z brokułami, pieczone marchewki w miodowej glazurze, sałatka z grillowaną dynią i figami.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składnik sałatki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 100 g kaszy bulgur
  • 4 pełne garści szpinaku baby
  • 1 dojrzała sycylijska pomarańcza (może być zwykła)
  • 1 dojrzałe awokado
  • nasiona z 1 granatu
  • garść orzechów laskowych

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj komosę ryżową i kaszę bulgur zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudź i odstaw do wystudzenia. Orzechy laskowe przekrój na połówki i upraż na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią, a następnie je wystudź.



Krok 2

W międzyczasie przygotuj dressing: wszystkie składniki przełóż do niewielkiego słoika, szczelnie zamknij i bardzo energiczne potrząsaj przez około minutę.
Sos możesz również zblendować. Gotowy sos spróbuj, w razie potrzeby dosól. Odstaw na 15 minut, aby składniki się przegryzły.



Krok 3

Pomarańczę obierz ze skórki, usuń błonki i pokrój na plasterki. Awokado przekrój, usuń pestkę, wydrąż ze skórki i pokrój na małe kawałki. Obierz granat i wyjmij pestki. Szpinak przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz.



Krok 4

Do miski przełóż składniki sałatki, zamieszaj dokładnie i przed podaniem oblej dressingiem. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.