Tartaletki truskawkowe z białą czekoladą

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 12 g cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • 400 g świeżych truskawek

Przygotowanie

Krok 1

W rondelku podgrzej śmietankę. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Od razu zdejmij z ognia. Dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę oraz cukier. Wymieszaj do połączenia składników i wystudź.



Krok 2

Przestudzoną śmietankę połącz z mascarpone i miksuj przez ok. 1 minutę na wysokich obrotach miksera. Truskawki umyj, usuń szypułki i przetnij na pół lub na ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 180°C.



Krok 3

Rozwiń arkusz ciasta i wytnij krążki o wielkości form na tartaletki. Krążki przełóż do foremek i lekko dociśnij.



Krok 4

Nałóż porcję masy śmietankowej na każdą tartaletkę, a na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe tartaletki zostaw do całkowitego wystudzenia w foremkach. Gdy będą zimne, wyjmij je z foremek i podawaj od razu. Możesz dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.