Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
W rondelku podgrzej śmietankę, doprowadź do wrzenia ale nie gotuj. Od razu zdejmij z ognia. Dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę oraz cukier. Wymieszaj do połączenia składników i wystudź.
Przestudzoną śmietankę połącz z serem mascarpone i zmiksuj przez 1 minutę na wysokich obrotach miksera.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przetnij na pół lub na ćwiartki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozwiń arkusz ciasta i wytnij krążki o wielkości form na tartaletki. Lekko dociśnij.
Nałóż porcję masy śmietankowej na każdą tartaletkę, a na wierzchu ułóż truskawki.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Gotowe tartaletki zostaw do całkowitego wystudzenia w foremkach. Gdy będą zimne, wyjmij z foremek i podawaj od razu. Możesz dodatkowo udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego!
Dodaj komentarz