Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
W rondelku podgrzej śmietankę. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Od razu zdejmij z ognia. Dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę oraz cukier. Wymieszaj do połączenia składników i wystudź.
Przestudzoną śmietankę połącz z mascarpone i miksuj przez ok. 1 minutę na wysokich obrotach miksera. Truskawki umyj, usuń szypułki i przetnij na pół lub na ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozwiń arkusz ciasta i wytnij krążki o wielkości form na tartaletki. Krążki przełóż do foremek i lekko dociśnij.
Nałóż porcję masy śmietankowej na każdą tartaletkę, a na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe tartaletki zostaw do całkowitego wystudzenia w foremkach. Gdy będą zimne, wyjmij je z foremek i podawaj od razu. Możesz dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty. Smacznego!
Dodaj komentarz