Kruche, maślane tartaletki wypełnione sezonowymi owocami, w tym przypadku czarną porzeczką i truskawkami, które dodatkowo przykryte zostały kruszonką. Taki deser świetnie sprawdzi się na różne rodzinne okoliczności, a także spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Truskawki
Wegetariańskie
10 form do tartaletek wysmarować masłem lub innym tłuszczem.
W misce umieścić masło, mąkę pszenną, cukier i mielone migdały. Zagniatać palcami do powstania kruszonki. 100 g kruszonki odłożyć do lodówki, resztę ciasta zagnieść w kulę.
Ciasto zagniecione w kulę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Z ciasta wycinać koła, nieco większe od form do tartaletek. Wyłożyć ciastem formy, ponakłuwać dno widelcem i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Umyć i osuszyć owoce. Truskawki pokroić na ćwiartki. Umieścić owoce w misce, dodać łyżkę cukru waniliowego i wymieszać.
Spody do tartaletek włożyć do piekarnika na 15 minut, aby się delikatnie podpiekły. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i uzupełnić owocami. Posypać kruszonką. Piec 20-30 minut, do uzyskania złotej kruszonki.
Dodaj komentarz