Tartaletki z czarną porzeczką, truskawkami i kruszonką

Kruche, maślane tartaletki wypełnione sezonowymi owocami, w tym przypadku czarną porzeczką i truskawkami, które dodatkowo przykryte zostały kruszonką. Taki deser świetnie sprawdzi się na różne rodzinne okoliczności, a także spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Truskawki,

Wegetariańskie

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Truskawki,

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g miękkiego masła Łaciate
  • - 230 g mąki pszennej
  • - 120 g cukru
  • - 60 g mielonych migdałów
  • - 1 łyżka cukru waniliowego
  • - ½ szklanki czarnej porzeczki
  • - 10 truskawek

Przygotowanie

Krok 1

10 form do tartaletek wysmarować masłem lub innym tłuszczem.



Krok 2

W misce umieścić masło, mąkę pszenną, cukier i mielone migdały. Zagniatać palcami do powstania kruszonki. 100 g kruszonki odłożyć do lodówki, resztę ciasta zagnieść w kulę.



Krok 3

Ciasto zagniecione w kulę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Z ciasta wycinać koła, nieco większe od form do tartaletek. Wyłożyć ciastem formy, ponakłuwać dno widelcem i wstawić do lodówki na około 15 minut.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 5

Umyć i osuszyć owoce. Truskawki pokroić na ćwiartki. Umieścić owoce w misce, dodać łyżkę cukru waniliowego i wymieszać.



Krok 6

Spody do tartaletek włożyć do piekarnika na 15 minut, aby się delikatnie podpiekły. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i uzupełnić owocami. Posypać kruszonką. Piec 20-30 minut, do uzyskania złotej kruszonki.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.