Pyszna tarta dla tych, którzy uwielbiają śliwki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się jako deser dla całej rodziny albo dla znajomych.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło, cukier, skórkę i sól. Mieszamy składniki. Sok z cytryny mieszamy z kefirem i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego spłaszczoną kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na pół. Usuwamy pestki. Następnie układamy je na rozwałkowanym spodzie, zostawiając ok 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu. Posypujemy śliwki cukrem.
Brzegi zawijamy na owoce. Następnie smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy gotowe ciasto do piekarnika na 40-45 minut.
Dodaj komentarz