Rustykalna tarta ze śliwkami

Pyszna tarta dla tych, którzy uwielbiają śliwki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się jako deser dla całej rodziny albo dla znajomych.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kefiru/maślanki

Nadzienie:

  • około 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło, cukier, skórkę i sól. Mieszamy składniki. Sok z cytryny mieszamy z kefirem i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego spłaszczoną kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na pół. Usuwamy pestki. Następnie układamy je na rozwałkowanym spodzie, zostawiając ok 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu. Posypujemy śliwki cukrem.



Krok 3

Brzegi zawijamy na owoce. Następnie smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy gotowe ciasto do piekarnika na 40-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.