Mamy dla Was super propozycję na Święta, która idealnie wpasuje się w bożonarodzeniowe menu. Na każdym stole z pewnością pojawią się barszcz czerwony czy też klasyczna zupa grzybowa. Z reguły podaje się do nich paszteciki lub krokiety, a co jeśli w tym roku będzie mała zmiana i podamy tartaletki z grzybami? Pracy przy nich mało, a są przepyszne! Wystarczy wyłożyć foremki ciastem, dodać wcześniej przygotowane grzyby, jajka, śmietankę i gotowe.
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Grzyby namocz wcześniej w zimnej wodzie. Po 5 godzinach moczenia gotuj przez 30 minut na małym ogniu, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut.
W misce wymieszaj jajka, śmietanę, grzyby, natkę i przyprawy.
Po tym ciasto delikatnie rozwałkuj i wytnij z niego koła o średnicy ok. 12 cm. Wyklej nim foremki średnicy 10,5 cm, aż do samej góry. Masę grzybową wlej do foremek.
Z resztek ciasta wytnij gwiazdki. Ułóż je na masie grzybowej. Na koniec ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Tartaletki piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!
Śmietanka Łaciate w kartoniku nie zwarzy się i nie trzeba jej hartować. Możesz ją wlać bezpośrednio do gorącej zupy lub sosu.
Dodaj komentarz