Szybka i łatwa w przygotowaniu tarta z ciasta francuskiego. Kozi ser i pomidory to idealne, bardzo smaczne połączenie. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad, koniecznie sprawdź ten.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Pomidory myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w połówki.
Bazylię siekamy. Do miski wkładamy twarożek, dodajemy bazylie, sól i pieprz. Mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy jego brzegi. Wierzch smarujemy twarożkiem. Układamy pomidorki.
Kruszymy ser i posypujemy tarte. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Jajko roztrzepujemy i lekko smarujemy nim brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
Natkę pietruszki kroimy. Przed podaniem posypujemy tarte natką pietruszki.
Dodaj komentarz