Tarta z pomidorkami i kozim serem na cieście francuskim

Szybka i łatwa w przygotowaniu tarta z ciasta francuskiego. Kozi ser i pomidory to idealne, bardzo smaczne połączenie. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad, koniecznie sprawdź ten.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • - 100 g twarożku koziego lub serka kremowego do smarowania
  • - 75 g koziego sera („roladki”)
  • - 6-8 pomidorków koktajlowych czerwonych
  • - 5-6 pomidorków koktajlowych żółtych
  • - 3 podłużne czerwone pomidorki truskawkowe lub inne
  • - 1 natka pietruszki
  • - 8 listków bazylii
  • - ½ łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczka soli
  • - oliwa z oliwek
  • - 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Pomidory myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w połówki.



Krok 2

Bazylię siekamy. Do miski wkładamy twarożek, dodajemy bazylie, sól i pieprz. Mieszamy.



Krok 3

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy jego brzegi. Wierzch smarujemy twarożkiem. Układamy pomidorki.



Krok 4

Kruszymy ser i posypujemy tarte. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Jajko roztrzepujemy i lekko smarujemy nim brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.



Krok 5

Natkę pietruszki kroimy. Przed podaniem posypujemy tarte natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.