Tartaletki z kremem z serka waniliowego z truskawkami

Maślane tartaletki na kruchym spodzie z waniliowym kremem na bazie serka homogenizowanego to propozycja na pyszny i efektowny deser. Truskawki można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami, na przykład borówkami, malinami czy jeżynami.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tartaletki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła Łaciate
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko

Krem:

  • 350 g homogenizowanego serka waniliowego z laską wanilii Rolmlecz
  • 100 g masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, zagniatać do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

W misce umieścić masło i cukier. Utrzeć. Następnie dodać serek waniliowy i dokładnie zmiksować. Dodać sok z cytryny lub limonki, wymieszać.



Krok 3

8 foremek do tartaletek wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180℃.



Krok 4

Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Następnie powycinać okręgi nieco większe niż średnica foremek i wyłożyć nimi foremki. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Ostudzić.



Krok 6

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki.



Krok 7

Na ostudzone spody nałożyć krem. Udekorować truskawkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.