Maślane tartaletki na kruchym spodzie z waniliowym kremem na bazie serka homogenizowanego to propozycja na pyszny i efektowny deser. Truskawki można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami, na przykład borówkami, malinami czy jeżynami.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, zagniatać do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W misce umieścić masło i cukier. Utrzeć. Następnie dodać serek waniliowy i dokładnie zmiksować. Dodać sok z cytryny lub limonki, wymieszać.
8 foremek do tartaletek wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180℃.
Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Następnie powycinać okręgi nieco większe niż średnica foremek i wyłożyć nimi foremki. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Ostudzić.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki.
Na ostudzone spody nałożyć krem. Udekorować truskawkami.
Dodaj komentarz