Tartaletki z musem z truskawek

Pyszne i mocno truskawkowe tartaletki. Jest to deser typowo letni, kiedy mamy dostęp do świeżych i słodkich truskawek. Koniecznie przygotuj je dla swoich bliskich.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól i żółtka. Dodajemy pokrojone masło i siekamy je nożem. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki do tartaletek i spody nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Następnie wkładamy do piekarnika na 10-13 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartaletki i studzimy.



Krok 3

250 g truskawek myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy je na mniejsze kawałki, następnie miksujemy na mus. Dodajemy serek mascarpone, Śmietankę Łaciatą, cukier puder i mieszamy.



Krok 4

Przestudzone tartaletki wypełniamy kremem. Wstawiamy tartaletki na noc do lodówki.



Krok 5

Przed podaniem, pozostałą porcję truskawek myjemy i usuwamy z nich szypułki. Dekorujemy tartaletki truskawkami i podajemy. Możemy udekorować także listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.