Ciasteczka zmiel lub pokrusz na proszek i wymieszaj z drobno pokrojonymi orzechami. Masło rozpuść i dodaj do ciasteczek, zamieszaj dokładnie i zagnieć ciasto. Dno tortownicy o średnicy 18 -20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę z ciastek i wyrównaj powierzchnię lekko dociskając. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.
Krem waniliowy: ser mascarpone zmiksuj mikserem, dodaj esencję waniliową oraz waniliowy serek homogenizowany. Zmiksuj do połączenia składników. Żelatynę przełóż do miseczki, zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Miseczkę z żelatyną wstaw do naczynia z gorącą wodą (uważaj, aby woda nie dostała się do środka) i energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Jeśli zamiast esencji waniliowej użyjesz cukru, wymieszaj go z gorącą żelatyną (dzięki temu nie będą wyczuwalne grudki cukru). Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj dokładnie z resztą składników.
Krem czekoladowy: ser mascarpone zmiksuj mikserem, dodaj czekoladowy serek homogenizowany i zmiksuj do połączenia składników. Żelatynę przełóż do miseczki, zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Miseczkę z żelatyną wstaw do naczynia z gorącą wodą (uważaj, aby woda nie dostała się do środka) i energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj dokładnie z resztą składników.
Wyjmij formę z lodówki. Na środek nałóż 5 -7 łyżek masy czekoladowej, na nią nałóż 5 -7 łyżek masy waniliowej. Należy nakładać masę porcjami, na przemian, dzięki temu warstwy ciasta będą przypominać paski zebry. Nakładaj, aż do wykończenia składników.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby całkowicie stężało. Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami. Smacznego!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki około 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały.
Dodaj komentarz