Fondant czekoladowy, lava cake

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła Łaciate (+ 1 łyżeczka do wysmarowania foremek)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki (+ 1 łyżka do posypania foremek)

Przygotowanie

Przygotowanie:

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Czekoladę połamać na kostki i wraz z masłem rozpuścić, a następnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i sól, a całość dokładnie wymieszać (nie ubijać). Mieszając wsypać mąkę i wlać stopioną czekoladę z masłem i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto wlać do przygotowanych foremek i na blaszce wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 200 °C na około 8 minut. Po wyjęciu odczekać około minuty przed wyjęciem z foremek. Podawać jeszcze ciepłe, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.