Kukurydziane placuszki

Autor:

Monika Och

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych
  • ½ - ¾ bardzo ciepłej wody
  • 3 łyżki smalcu
  • ½ łyżeczki soli
  • Serek kanapkowy
  • Papryka konserwowa
  • Ogórek konserwowy

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz, sól i pokruszone płatki kukurydziane . Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wodę. Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy około pół godziny.



Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części bądź więcej i formujemy kule. Rozwałkowujemy i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron.



Krok 3

Po wystudzeniu wycinam foremką kształt serduszek.



Krok 4

Na każdy placuszek nakładam serek kanapkowy, konserwową paprykę i ogórka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.