Delikatna tołpyga, bardzo ceniona przez miłośników ryb. Ma wspaniały smak. Tołpyga podana z sosem pomidorowym to danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje każdemu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Rybę dzielimy na cztery kawałki, marynujemy solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Czosnek ucieramy z odrobiną soli, a cebulę i pora kroimy w plastry.
Rybę panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony. Dodajemy cebulę, por, czosnek i smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki.
Dusimy dalej pod przykryciem 10 minut, dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
Doprawamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-12-10 08:31:00
Robię podobną rybkę na Wigilię : )
Odpowiedz