Tołpyga pod parasolem z warzyw

Delikatna tołpyga, bardzo ceniona przez miłośników ryb. Ma wspaniały smak. Tołpyga podana z sosem pomidorowym to danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g filetów z tołpygi
  • 1 por (biała część)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Rybę dzielimy na cztery kawałki, marynujemy solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Czosnek ucieramy z odrobiną soli, a cebulę i pora kroimy w plastry.



Krok 2

Rybę panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony. Dodajemy cebulę, por, czosnek i smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki.



Krok 3

Dusimy dalej pod przykryciem 10 minut, dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10 minut.



Krok 4

Doprawamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-12-10 08:31:00

Robię podobną rybkę na Wigilię : )

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.