Paseczki kurczaka w sosie czosnkowym

4.57
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

3

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki

0,5 kg piersi z kurczaka

4 ząbki czosnku

3 łyżki masła Łaciate

½ szklanki wina

1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżka posiekanej pietruszki lub suszonej

Przygotowanie

Krok 1

  • Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, a następnie obsmażamy na maśle na patelni, aż lekko się zarumienią.  

Krok 2

  • Do mięsa dolewamy wino i śmietankę, a następnie wszystko dusimy ok. 15-20 minut.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.  

Krok 3

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy razem przez 3 minut. Dodajemy pietruszkę.  

Krok 4

  • Na ugotowany makaron kładziemy porcję mięsa w sosie i podajemy.

Wskazówki

  • Podajemy z makaronem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 1
Avatar

Kurczak w sosie czosnkowym z makaronem, to jest to co lubię.

Czas wykonania tego przepisu: 00:00