Paseczki kurczaka w sosie czosnkowym

Autor:

MarcinZKuchni

Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do makaronu. Paseczki kurczaka skąpane w aksamitnym, czosnkowym sosie to danie, które zasmakuje każdemu!

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki wina
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub suszonej

Przygotowanie

Krok 1
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, a następnie obsmażamy na maśle na patelni, aż lekko się zarumienią.  

Krok 2
Do mięsa dolewamy wino i śmietankę, a następnie wszystko dusimy ok. 15-20 minut.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.  

Krok 3
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy razem przez 3 minut. Dodajemy pietruszkę.  

Krok 4
Na ugotowany makaron kładziemy porcję mięsa w sosie i podajemy.

Wskazówki

Podajemy z makaronem.

Komentarze

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-02-03 08:47:00

Kurczak w sosie czosnkowym z makaronem, to jest to co lubię.

Odpowiedz

Wyślij przepis