Paseczki kurczaka w sosie czosnkowym

Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do makaronu. Paseczki kurczaka skąpane w aksamitnym, czosnkowym sosie to danie, które zasmakuje każdemu!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki wina
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub suszonej

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, a następnie obsmażamy na maśle na patelni, aż lekko się zarumienią.



Krok 2

Do mięsa dolewamy wino i śmietankę, a następnie wszystko dusimy ok. 15-20 minut.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.



Krok 3

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy razem przez 3 minut. Dodajemy pietruszkę.



Krok 4

Na ugotowany makaron kładziemy porcję mięsa w sosie i podajemy.



Wskazówki

Podajemy z makaronem.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-02-03 08:47:00

Kurczak w sosie czosnkowym z makaronem, to jest to co lubię.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.