Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i wymieszane z wodą. Następnie dodać produkty sypkie ( mąkę, proszek do pieczenia, kawę cappuccino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylać do dwóch tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić.
Śmietankę łaciatą ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappuccino i delikatnie wymieszać.
Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappuccino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania. 3/4 kremu przełożyć placki, resztą posmarować górę i boki.
Udekorować według uznania.
Dodaj komentarz