Zupa krem z pieczonej dyni

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kg dyni - już po wypestkowaniu
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • papryka ostra w proszku
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól
  • pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego

Na grzanki

  • 3 kromki chleba pszennego,
  • czosnek granulowany,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • 1/2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Dynię pokroić na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, pozbawić dynię nasion.





Krok 2

Cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek obrać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem wszystkie warzywa. Skropić wszystko olejem, oraz posypać przyprawami. Piec w 180 st C przez 25 min





Krok 3

Upieczoną dynię obrać i wraz z resztą warzyw przełożyć do garnka. Do warzyw dolać bulion i wszystko razem zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem. Zupę zagotować i doprawić do smaku. Chleb pozbawić skórek i pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawami, usmażyć na suchej patelni. Zupę podawać z grzankami.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.