Torcik marchewkowy

Autor:

Kamila O

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna – 2,5 szkl
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • jajka – 4 szt
  • sól – szczypta
  • cukier – 2 szkl
  • masło Łaciate stopiona – 250 g
  • marchew starta – 2 szklanki
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta
  • KREM:
  • serek mascarpone - 400 g
  • masło Łaciate - 250 g
  • cukier puder - 4 łyżki
  • kakao - 2 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części.



Krok 2

KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy górę oraz boki. białym kremem wykonujemy dekoracje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.