Ciasto, które rozwarstwia się po schłodzeniu

Autor:

Magda EM

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 5 jaj,
  • 150g mąki,
  • 150g cukru pudru,
  • 150g masła Łaciate,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 cytryny,
  • 600ml mleka łaciate 2%,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka ubić na puch z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną margarynę lub masło ( zimne) mleko i mąkę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Delikatnie połączyć masy, powstanie bardzo rzadkie ciasto. Przelać do wysokiej foremki i piec 45 min 160s Ciasto schłodzić ok 2 godz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.