Danie: Deser
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodając na koniec cukier i wodę. Dalej ubijać. W tym czasie zmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem - powinny rosnąć. Po ubiciu piany połączyć ją z żółtkami a następnie z mąką i dobrze wymieszać. Piec ok 40min/170 stopni. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na pół. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Mniejszą połowę śmietanki umieścić na jednym z biszkoptów, następnie dodać maliny (ewentualnie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę), przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą część śmietany, wyrównać nożem, po gorze posypać płatkami migdałowymi i dodać ozdoby.
Biszkopt najlepiej upoec na okrągłej tortownicy.
Dodaj komentarz