Torcik z serem i kremem mascarpone

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 0,5 kg białego sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 50 ml oleju,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Aromat pomarańczowy do smaku
  • Szczypta soli

Krem mascarpone:

  • 150 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 3-4 mandarynki
  • 2 galaretki malinowe
  • 15-17 okrągłych biszkoptów
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Masa serowa

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo ser i olej. Pod koniec wsypać budyń i kaszę mannę, zmiksować.






Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, dodać skórką pomarańczową i aromat, delikatnie wymieszać.






Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Dno i boki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą, ułożyć biszkopty, wylać masę serową.






Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut.





Galaretka

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, ostudzić. Zimą śmietankę ubić na sztywną pianę dodając stopniowo serek mascarpone i płynną galaretkę i od razu wyłożyć na zimny sernik.




Galaretki malinowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku, odłożyć do stężenia. Na krem ułożyć cząsteczki mandarynek, zalać lekko tężejącą galaretką, odłożyć do lodówki do stężenia.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.