Kruchy placek z rabarbarem

Szybki i pyszny placek ze świeżym rabarbarem. Jeśli lubisz rabarbar, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 jajka
  • - 500 g rabarbaru
  • - 25 dag masła
  • - 2 łyżki gęstego jogurtu
  • - 2 szklanki mąki krupczatki
  • - szklanka cukru pudru
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 opak. cukru waniliowego
  • - 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Masło i cukier puder miksujemy. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Gdy składniki się połączą, wsypujemy przesianą przez sitko mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto cały czas ucieramy. Dodajemy jogurt i ponownie ucieramy.



Krok 2

Do wysmarowanej formy wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar.



Krok 3

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez min. 45 min.



Krok 4 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.