Zupa cukiniowa z cebulą

Zupa cukiniowa z cebulą to danie smaczne, aromatyczne, a jednocześnie delikatne. Typowa zupa letnia. Polecana na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje przyrządzona ze świeżej cukinii.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 młode cukinie
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 natka pietruszki
  • - 2l wody
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

W wodzie gotujemy pietruszkę i seler do momentu, aż będą miękkie. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Przez chwilę podsmażamy ją na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodajemy do zupy. Gotujemy.



Krok 2

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

W szklance rozrabiamy śmietankę Łaciatą z kilkoma łyżkami zupy, następnie wlewamy ją do zupy. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut.



Krok 4 

Na koniec dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendujemy i gotujemy przez chwilę. Zupę dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.