Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki. Wlać ciasto do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około pół godziny.
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem, wymieszać. Wystudzić i dodać likier.
Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Do śmietanki dodawać porcjami serek mascarpone. Ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem. Na koniec dodać likier amaretto.
Biszkopt przekroić na pół. Spód posmarować połową masy. Przykryć drugim krążkiem i posmarować masą. Obsypać wierzch i boki kakao. Schłodzić torcik w lodówce.
Dodaj komentarz