Tiramisu

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

krem

  • śmietanka 36% Łaciata - 300 ml
  • serek mascarpone - 50 dag
  • cukier puder - 1/4 szklanka
  • likier amaretto - 2 łyżki

Nasączenie

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml wody,
  • 50 ml amaretto

Posypka

  • 2 lyżki kakao

Przygotowanie

Biszkopt

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki. Wlać ciasto do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około pół godziny.





nasączenie

Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem, wymieszać. Wystudzić i dodać likier.





Krem

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Do śmietanki dodawać porcjami serek mascarpone. Ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem. Na koniec dodać likier amaretto.





Przygotowanie

Biszkopt przekroić na pół. Spód posmarować połową masy. Przykryć drugim krążkiem i posmarować masą. Obsypać wierzch i boki kakao. Schłodzić torcik w lodówce.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.