Tort bezowy z malinami i truskawkami

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza:

  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki płatków migdałów

Nadzienie malinowe:

  • 200 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem mascarpone:

  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • świeże maliny
  • truskawki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 160°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2 

Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle ubijając. Ubijaj, aż do rozpuszczenia cukru.



Krok 3 

Gdy piana będzie odpowiednio gęsta i błyszcząca dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez 1 minutę. Możesz, ale nie musisz, dodać teraz płatki migdałów i delikatnie wmieszać je łyżką w masę.



Krok 4 

Ubitą masę rozdziel na dwie blachy do pieczenia. Na każdej blaszce ma powstać okręg o średnicy ok. 23 cm. Wstaw do piekarnika obie blachy - na wyższy i niższy poziom.



Krok 5 

Piecz przez ok. 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C z termoobiegiem. Piecz następne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak bezy na ok. 15 minut. Następnie wyjmij blachy i całkowicie ostudź bezy.



Krok 6

Przygotuj nadzienie malinowe. Mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito. Jeśli używasz mrożonych malin najpierw je rozmroź. Maliny umieść w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzej, co jakiś czas mieszając. Kiedy maliny puszczą sok dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Przełóż masę do czystej miski i całkowicie ostudź.



Krok 7

Mascarpone, schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieść w dużej misce. Ubijaj mikserem przez ok. 4-7 minut, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie puszysty. Odłóż 3 łyżki kremu na wierzch ciasta.



Krok 8

Ubity krem wyłóż na jeden blat bezowy. Dodaj nadzienie malinowe, zostawiając 1 łyżkę malin do dekoracji. Przykryj drugim blatem bezowym.



Krok 9 

Na środku tortu wyłóż resztę kremu i nadzienia malinowego. Ciasto możesz także udekorować świeżymi malinami i truskawkami. Smacznego!



Wskazówki

Owoce możesz także dodać do środka tortu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.