Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzej do 160°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle ubijając. Ubijaj, aż do rozpuszczenia cukru.
Gdy piana będzie odpowiednio gęsta i błyszcząca dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez 1 minutę. Możesz, ale nie musisz, dodać teraz płatki migdałów i delikatnie wmieszać je łyżką w masę.
Ubitą masę rozdziel na dwie blachy do pieczenia. Na każdej blaszce ma powstać okręg o średnicy ok. 23 cm. Wstaw do piekarnika obie blachy - na wyższy i niższy poziom.
Piecz przez ok. 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C z termoobiegiem. Piecz następne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak bezy na ok. 15 minut. Następnie wyjmij blachy i całkowicie ostudź bezy.
Przygotuj nadzienie malinowe. Mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito. Jeśli używasz mrożonych malin najpierw je rozmroź. Maliny umieść w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzej, co jakiś czas mieszając. Kiedy maliny puszczą sok dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Przełóż masę do czystej miski i całkowicie ostudź.
Mascarpone, schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieść w dużej misce. Ubijaj mikserem przez ok. 4-7 minut, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie puszysty. Odłóż 3 łyżki kremu na wierzch ciasta.
Ubity krem wyłóż na jeden blat bezowy. Dodaj nadzienie malinowe, zostawiając 1 łyżkę malin do dekoracji. Przykryj drugim blatem bezowym.
Na środku tortu wyłóż resztę kremu i nadzienia malinowego. Ciasto możesz także udekorować świeżymi malinami i truskawkami. Smacznego!
Owoce możesz także dodać do środka tortu.
Dodaj komentarz