Tort bezowy z malinami i truskawkami

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - 1/2 szklanki płatków migdałów

Maliny

  • 200 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • opcjonalnie - świeże maliny i truskawki do dekoracji

Krem maskarpone

  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36% Łaciata (zimnej)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1 - beza

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub blachę i kratkę wyścielić papierem do pieczenia.



Krok 2 beza

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier, jednocześnie cały czas długo i cierpliwie ubijając, aż cały cukier się rozpuści.



Krok 3 beza

Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez minutę. Dodać płatki migdałów jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać łyżką.



Krok 4 beza

Pianę rozdzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia (lub blachę i kratkę) tworząc okręgi o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom).



Krok 5  beza

Piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.



Krok Maliny

Maliny mrożone rozmrozić. Rozmrożone lub świeże maliny umieścić w rondelku, dodać cukier puder i podgrzać. Gdy puszczą sok dodać przez sitko mąkę (skrobię) ziemniaczaną i wymieszać. Zagotować, odstawić z ognia, przełożyć do czystej miski i całkowicie ostudzić.



Krok 1 krem

Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać przez ok. 3 - 4 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie bardziej puszysty.



Krok 2 krem

Krem wyłożyć na jeden blat bezowy, zostawiając 2 łyżki kremu na wierzch. Dodać maliny, zostawiając łyżkę malin do dekoracji, przykryć drugim krążkiem.



Krok 3 krem

Na środku tortu położyć resztę kremu i maliny. Można udekorować świeżymi malinami i truskawkami. Owoce te można też dać do środka tortu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.