Gruszki w cieście

Gruszki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, więc mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 dojrzałych gruszek
  • - mleko
  • - 2 szklanki cukru
  • - 35 dag mąki
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 jajka
  • - po pół szklanki oleju
  • - mały jogurt naturalny
  • - 2 garści migdałów

Przygotowanie

Krok 1


Gruszki umyj dokładnie i osusz, a następnie obierz, pozostawiając ogonki. W rondlu zagotuj 2,5 szklanki wody ze szklanką cukru. Włóż gruszki, gotuj 20 minut.



Krok 2

Ugotowane owoce zabierz ze syropu, starannie osącz. Syrop pozostaw. Mąkę przesiej przez sitko łącznie z proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj jajka zresztą cukru, dodaj olej, mleko i jogurt naturalny.



Krok 3

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Wsyp przesianą mąkę, nalej syrop z gotowania gruszek. Dołóż zmielone migdały, zamieszaj. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Wlej przygotowane



Krok 4

W cieście ustaw pionowo gruszki (ogonkami do góry). Formę włóż do piekarnika. Piecz ok. 60 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.