Gruszki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, więc mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Gruszki umyj dokładnie i osusz, a następnie obierz, pozostawiając ogonki. W rondlu zagotuj 2,5 szklanki wody ze szklanką cukru. Włóż gruszki, gotuj 20 minut.
Ugotowane owoce zabierz ze syropu, starannie osącz. Syrop pozostaw. Mąkę przesiej przez sitko łącznie z proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj jajka zresztą cukru, dodaj olej, mleko i jogurt naturalny.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Wsyp przesianą mąkę, nalej syrop z gotowania gruszek. Dołóż zmielone migdały, zamieszaj. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Wlej przygotowane
W cieście ustaw pionowo gruszki (ogonkami do góry). Formę włóż do piekarnika. Piecz ok. 60 minut.
Dodaj komentarz