Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.
Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę na gęstą masę. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.
Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt. Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie
Dodaj komentarz