ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietanki 30% Łaciata
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy
  • 2 galaretki cytrynowe

Śliwki

  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 gorzkie czekolady
  • ½ szklanki śmietany 30% Łaciata
  • 1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.



Masa

Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę na gęstą masę. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.



Śliwki

Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt. Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.