Zupa ziemniaczana z ciecierzycą

Bardzo smaczna i sycąca zupa ziemniaczana z ciecierzycą. Pięknie pachnie wędzonką. Wymaga trochę czasu (ciecierzyca musi się namoczyć), ale jest tego warta. Propozycja na rodzinny, weekendowy obiad.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g boczku wędzonego
  • - 1 szklanka ciecierzycy
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 6 ziemniaków
  • - 1 natka pietruszki
  • - garść lubczyku
  • - 1 łyżka suszonego majeranku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - zasmażka ( 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła)

Przygotowanie

Krok 2

Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy ciecierzycę.



Krok 1

Ciecierzycę moczymy przez noc, po czym odcedzamy i płuczemy, a następnie gotujemy do miękkości. Boczek zalewamy wodą i gotujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do boczku. Dodajemy również natkę pietruszki i lubczyk.



Krok 3

Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy ją do zupy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając.



Wskazówki

Zasmażkę przygotowujemy, rozpuszczając masło na patelni i dodając mąkę. Składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż się zezłocą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.