Bardzo smaczna i sycąca zupa ziemniaczana z ciecierzycą. Pięknie pachnie wędzonką. Wymaga trochę czasu (ciecierzyca musi się namoczyć), ale jest tego warta. Propozycja na rodzinny, weekendowy obiad.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy ciecierzycę.
Ciecierzycę moczymy przez noc, po czym odcedzamy i płuczemy, a następnie gotujemy do miękkości. Boczek zalewamy wodą i gotujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do boczku. Dodajemy również natkę pietruszki i lubczyk.
Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy ją do zupy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Zasmażkę przygotowujemy, rozpuszczając masło na patelni i dodając mąkę. Składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż się zezłocą.
Dodaj komentarz